Barnfotografering

BARNETS FÖRSTA ÅR


Vill Ni undvika att vara en av alla de föräldrar som känner sig stressade över att de inte hinner fotografera barnen i vardagen eller sliter med att få barnen att se någorlunda glada och “vanliga” (utan miner mm) så rekommenderar jag er att investera i minst en barnfotografering under barnets första år. Ni kan istället för att ropa, tjoa, muta och slita mellan att försöka förstå er på er kamera och tajma med barnens tålamod bara luta er tillbaka och se på när jag leker, busar och ger era barn instruktioner efter de önskemål ni har som slutresultat. Vill Ni vara med på någon bild eller flera så får Ni gärna sjunga med och bidra med de saker som just er son/dotter brukar skratta mest åt eller älskar när Ni gör. Ni anar inte hur kul vi har tillsammans och hur jag många gånger tvingas sätta ner kameran för att jag inte kan sluta skratta åt de roliga saker även andra föräldrar utvecklat med sina barn. Tex en pappa kom på, efter att vi testat det mesta, att hans dotter alltid ler när han kommer hem från jobbet så han gick ut ur rummet, knackade på väggen och ropade “- Livia, pappa är hemma!.” Klev in och hon strålade. Sjunde gången kunde inte jag vara tyst utan avbröt honom “Livia, pappa är hemma för sjunde gången”. Mamma och jag skrattade så vi höll på att kissa på oss.

Många av mina kunder tycker att det är väldigt svårt att välja när det är bäst tid för att göra sin fotografering och därför har jag gjort ett exklusivt erbjudande till de kunder som vill återkomma och inte behöva välja. Jag har även gjort så att Ni har möjlighet att börja ta del av detta erbjudande redan under graviditeten och därmed kan byta ut en fas nedan mot den. Vanligt är gravid- 7-10 månader när barnet sitter och har börjat skratta till bus även från främlingar och avslutar med en ettårsfotografering när barnet går eller gravid- nyfödd och ett år, men Ni gör absolut helt som Ni vill. Av egen erfarenhet så vill jag bara tipsa er föräldrar som har långa barn som jag att inte lägga fotograferingarna för nära för då ser Ni inte så stor skillnad mellan den sittande fasen och när dem går.

exklusivt erbjudande till er föräldrar

1. Vid första tillfället betalar du ord. fotograferingsavgift*
(Detta tillfälle kan bytas mot er gravidfotografering)

2. 50 % vid andra tillfället*

3. Sista gången under barnets första levnadsår är fotograferingen GRATIS!*

*förstoringar och eventuella produkter tillkommer

De faser barnen går igenom ur en fotografs synvinkel eller rättare sagt min och hur jag arbetar med dem;

  • Nyföddfotografering: denna fotograferingen görs under barnets första 12 dagar. Att barnet måste vara så liten är för att vi ska kunna få så där gosiga bilder på näsa, händer, fötter och kunna lägga er son/dotter i korgar eller i en gosig position. Denna fotografering preliminärbokas en vecka efter BF redan under slutet av graviditeten. Sen meddelar Ni när barnet har kommit och jag har då lediga tider med kort varsel tack vare er tidigare bokning.
    Under denna tid sover barnet som mest och eftersom barnet fortfarande är väldigt “formbar” under första dagarna så ligger han/hon gärna väldigt ihopkurad precis som i magen.
  • 1-5 månader ”Noll-kontroll”: under de första två-tre månaderna klarar barnet ännu inte av att styra varken ögon eller kroppsdelar. Även om han/hon klarar av att lyfta huvudet så är det i korta stunder och de flesta ligger ogärna ihopkurade om vi inte har tur att de soven, men under denna period är det oerhört svårt att tajma.. Detta är en svår fas att fotografera i då det är svårt att få kontakt (det är inte samma situation som hemma där det inte är så många nya intryck och de ofta bjuder på leenden och kan koncentrera sig på oss föräldrar bara) med barnet och det hänger mest med.
  • 6-9 månader ”Buddha-fasen”: Jag personligen älskar denna period då barnet svarar på bus och lekar med ett leende. En del barn sitter och skrattar för sig själva eller åt allt vi gör. En del barn har fått ett riktigt gosigt hull som är underbart att fotografera när det kommer till lite mer bara bilder eller t o m helt nakna. Barnet sitter nu själv eller ligger och leker med sina egna fötter.
  • 10-12 månader ”Allt kan hända”: Barnet har precis börjat förflytta sig på sina två ben och vill ogärna vara still. Allt ska undersökas och smakas på. Under den här fotograferingen blir det många skratt och mycket titt-ut-bus! Jag rekommenderar alltid utomhus när barnet väl börjat gå så att de verkligen får leva ut sina personligheter.

Glöm dock inte att barn är just barn. Hur mycket jag än förbereder er och Ni förbereder dem så kan allt hända, men mitt jobb är att hjälpa er och jag har flera år erfarenhet av att jobba med barn tack vare min lärarutbildning. Under utbildningen jobbade jag även några år på förskola och högstadieskola med barn i behov av särskilt stöd. Den del av läraryrket som jag saknar mest är att just få jobba med barn. Därför ser jag lite extra fram emot varje barnfotografering. Att få möta en ny liten individ med en unik personlighet och behov som jag ser fram emot att anpassa mig efter. Jag lägger så mycket tid, kärlek och energi på mina barnfotograferingar för att jag vill göra det till något personligt som passar ert hem och jag vill fånga det käraste Ni har, precis så som han/hon är och få fram de blickar och miner som Ni älskar så mycket. Detta kräver att barnen känner sig trygga under sin fotografering. Varje barnfotografering är olik den andra. Vissa barn behöver lite mer tid när de kommer in till mig och då står vi ofta och pratar lite extra länge innan och kikar på produkter medan barnet får observera mig i lugn och ro, andra barn får jag vara snabb med för att fånga de få sekunder som de är stilla och vissa barn får jag tillsammans med föräldrarna jobba upp energin på för att få fram ett leende och gurglande skratt. Hur jag förhåller mig till barnen är väldigt olika då alla barn är unika på sitt sätt och det känns, tack vare min lärarutbildning, väldigt naturligt för mig att göra. Det enda Ni förväntas göra är att ta till er av alla mina tips innan och sen avsätta tid för denna investering så att barnet kommer utvilat och Ni inte har en massa måsten och planer direkt efteråt ifall att vi behöver lite mer tid.

Låt er gärna inspireras i bloggen, på instagram eller facebook av andra barnfamiljer så tror jag att Ni kommer att se vad som tilltalar er mest och tveka inte att maila mig vid ytterligare frågor info@emmelifoto.se så ska jag hjälpa er att forma ett upplägg som blir bäst för just er!

 

emmelifoto fotograf motala hemsidan

Här finner ni priser för studio-och utomhusfotografering, samt startpriser för produkter.