Ett av mina första bröllop 2012


I morse slog vi nog rekord! 05.15 vaknade hon och jag trodde verkligen att jag såg i syne! Efter ett ex antal skallningar och sparkande på magen och vevande med händerna hade hon verkligen väckt mig. Drog upp rullgardinen direkt och insåg att det bara var att tänka positivt- mer ensamtid med henne, men jäklar vad segt det är. Känslan sitter i hela dagen känns det som! Jag som ska åka och lämna två förstoringar på en kunds jobb och sen ta mig an en riktig duell. Jag ska överraska Ville med en tripp till skoaffären. Ungen går med fodrade stövlar! Han hatar verkligen att åka till affären och då menar jag verkligen hatar. Jag behöver all positiv energi och tänkande jag bara kan få innan kl 13 : ) Tur vi ska en sväng till mina föräldrar i kväll så att jag kan muta med det ; )

I veckan hittade jag en av mina gamla externa hårddiskar och bilder från 2012 där jag startade mitt företag. Jag har skrattat så jag fått tårar åt mitt egna arbete och hur jag tänkte, men också blivit otroligt berörd av att se att mycket liknar det jag gör idag bara det att jag kan så mycket med om ljussättning, fototekniker och redigering. Ett av dem första var herr och fru Wachtmeister;

Ett av mina första bröllop 2012Jag tycker verkligen om blickarna och hur ljuset kommer bakom dem, men idag hade jag valt en helt annan redigering. Här hade jag f 2.2, 1/320 och ISO 5000 så ni förstår hur mörkt det ändå var i kyrkan.

Ett av mina första bröllop 2012Här ser jag en stor skillnad på inställningarna mot idag. Jag var antagligen så rädd för att inte få dem skarpa båda två att jag tummade på känslan och krämade på med f 4, 1/800 (risgrynen hade inte varit lika skarpa om jag bara hoppat ned till 1/500 i slutartid och ISO 500 hade heller inte behövts då). Men glädjen och känslan finns där som då var min slogan och det dem anlitade mig för.

Ett av mina första bröllop 2012f 4 verkar varit min grej för även på bilden till vänster har jag det, slutartiden 1/500 och ISO 500. Hade velat göra om den idag med f 1.8 även om jag ärligt ska säga att jag tror kunden uppskattar när bukett och klänning även är skarpa. Samma inställning till höger.

Ett av mina första bröllop 2012f 4, slutartid 1/500 och ISO 500 även här och jag gillar känslan, men vet att sjön låg till vänster ner från mitt håll och idag hade jag hellre ställt mig med sjön i ryggen än att låta solen komma in i skogen och att alla färger studsade upp i ansiktet. Jag behövde lätta upp dem så mycket att delar blivit helt utfrätta  då ljuset som träffar dem från sjön redan var starkt. Minns att jag kämpade enormt med färgerna!

Ibland när jag ser gamla bröllop så känner jag att jag hade velat spola tillbaka tiden och kommit med det jag kan nu och den utrustning jag har idag, men det är den här vägen vi alla måste gå och det är ju även upp till kunden vad man vill ha. Det är skillnad på en fotograf som tar 1500 kr för ett bröllop och någon som tar 10 ggr mer. Det handlar inte om att fotografen är rik och girig, den vet bara hur mycket tid ett bröllop tar, alla sina utgifter, utrustningen och vad sin kunskap och erfarenhet är värd. Ett bröllop kan man inte komplettera eller fotografera om.

Jag har även spenderat veckan till att fundera på vad jag hade gjort annorlunda om jag hade gjort om denna resa. Egentligen inte mycket för de möjligheterna som finns idag fanns inte då. Idag finns det så många privatkurser, men även fotografer som tar med andra fotografer på sina uppdrag. Hur som haver så måste man ändå börja någonstanns för man kan inte bara fotografera sina egna vänner och familj. De tröttnar till slut ; ) Och att se en utveckling måste man ändå se som positivt. Vem föddes komplett och klar?

Om du vill bli bröllopsfotograf så är mina 3 viktigaste tips;

sök upp en fotograf som du verkligen gillar på sociala medier och dess bildspråk. Var inte rädd att kontakte henne eller honom och se om du bara kan få vara med och titta under en fotografering alt att du frågar om denne har kurser. Privatkurser gillar jag mest där du kan ställa alla frågor direkt och får allt visat på din egna utrustning.
– börja med stylade fotograferingar där du testar att fotografera ett brudpar i olika ljusförhållanden och miljöer. Lär dig av dina misstag som du kan göra utan oro då det inte är i skarpt läge. Jag har lärt mig så mycket av att kommunicera med mina kunder. Fråga gärna paret frågor under tiden. Har de gift sig och blivit fotograferade av en annan bröllopsfotograf- fråga vad de uppskattade, vad de önskat annorlunda osv. Lyssna och lär. Jag skulle hellre rekommendera detta än att erbjuda dig att fotografera gratis av den anledningen som sista punkten kommer in på.
räkna ut vad du behöver tjäna för att täcka alla utgifter och få den timpenningen du tycker att du är värd. Sätt det priset och erbjud hellre rabatt till de 5 eller 10 första. Börja inte för lågt bara för att få in förfrågningar. Dina lördagar kommer aldrig igen och med den utvecklig du kommer att göra i en rasande takt så kommer du att börja sålla bort många av dina jobb snabbt. Och de kunder som inte är villiga att betala mer än en symbolisk summa för det jobbet du kommer att göra förväntar sig ofta inte mindre bara för att det är billigt. Många förväntar sig t o m mer eller känner på något sätt att det är mer fritt fram med åsikter. Du vill inte hamna i den situationen direkt innan du byggt upp ett bra självförtroende. Tro mig!

Nu dags att byta om och ta tag i dagen! Så smidigt när sambon jobbar kväll att få lite tid att jobba dag, samtidigt som jag saknar tiden när vi alla bara är. Nu går vi mest om varandra. Men fick ett superroligt samtal just från en vän om ett kommande event som jag hoppas vi kommer att kunna vara med på hela familjen! Det skulle Ville älska iallfall och pappa, dem är tokiga i djur! Berättar mer när vi ser om vi kommer iväg!

Varma kramar

+ There are no comments

Add yours