FAQ

Här nedan fyller jag på med vanliga frågor som ställs om hur jag arbetar, vad jag erbjuder och vad Ni kan förvänta er. Om Er fråga inte besvaras nedan är du varmt välkomna att kontakta mig HÄR.

Hur mycket kostar en fotografering?
En fotografering hos mig är en investering för livet där tanken är att det Ni beställer ska följa er genom hela livet och ge er glädje i vardagen, samt påminna er om vad som är viktigast för Er. Jag erbjuder er olika tidspaket och flera olika produkter med lyxig känsla av högsta kvalité som ni beställer under en visning 1-2 veckor efter fotograferingen. Priserna för de olika tidspaketen kan ni läsa mer om HÄR och priserna för produkterna, samt olika produktbilder finner ni HÄR.

Vad innebär det att komma på ett möte innan fotograferingen?
Hos mig har alla möjligheten att komma på ett planeringsmöte innan sin fotografering. Ni får chans att berätta vad Ni önskar, ställa en massa frågor och så planerar vi tillsammans. Det är lika värdefullt oavsett om Ni vill göra något annorlunda eller bara vill känna att Ni får möjlighet att förbereda er på bästa sätt. Många kommer med en idé och sen bollar vi den fram och tillbaka tills det känns helt rätt och väljer plats, kläder, eventuell rekvisita tillsammans. Att hälsa på mig innan innebär även att Ni har möjlighet att känna och klämma på mina produkter, vilket gör att vi även kan anpassa fotograferingen efter hur Ni önskar att se fotografierna efteråt. Detta underlättar väldigt mycket till visningen då ni kan lägga all tid och energi på att välja bland alla bilder.

Hur många bilder kommer Vi att få?
Jag har medvetet valt att inte erbjuda färdiga paket då jag vill att mina kunder ska kunna välja helt efter intresse och behov. När Ni kommer till mig så handlar allt om att anpassa upplevelsen och fotograferingen efter vad Ni önskar att göra med fotografierna efteråt. Vill Ni ha ett lyxigt album att kunna krypa upp med i knät om kvällen och minnas känslan, skratten, vad Ni sa och gjorde eller vill Ni kunna gå förbi bilderna varje dag och njuta va dem på väggen? Det val ni gör tillkommer efter fotograferingen under en visning i min studio.

Kan vi köpa bilderna digitalt?
Hos mig är allt möjligt. De produkter jag inte har kan jag ta hem. Vad gäller digitala filer så kan Ni köpa dem styck eller i paket. Detta är utmärkt att komplettera sin order med eller om Ni har många runt er som vill ha samma bild. Jag rekommenderar alltid dock de lyxiga produkterna som kommer att ge er en helt annan känsla än vad de digitala filerna på datorn någonsin kommer att göra. Att gå till en fotograf är en stor investering och därför uppmanar jag alla mina kunder att se till att fotografierna presenteras på bästa sätt med högsta kvalité för att de ska bevaras och njutas av många generationer framöver. Priserna finner Ni HÄR.

Var fotograferar Vi? Inne eller ute?
Jag erbjuder fotografering både inne och ute så det är upp till Er att bestämma vilket av dem som passar Er bäst. Min studio är väldigt liten och är anpassad för mindre barn, syskon och nyföddfotografering. Här finns en säng med mjukt vitt täcke att hoppa i, sova på, eller bara sitta och plocka med finaste leksakerna. Bakgrunden är ljusgrå som gör det möjligt att använda både starka färger, pasteller och är magisk till svartvita bilder. HÄR finner ni inspiration till Er studiofotografering.
Det jag gör allra mest är ändå utomhusfotografering då hela familjen kan vara med, de flesta är mycket mer avslappnade och vi kan använda miljön för att jobba med färg, form eller bara visa vilka Ni är och vad Ni tycker om. Jag älskar friheten med att vara ute. Att se en familj springa runt vid strandkanten, ett barn sitta på en grusväg och plocka med nyplockade blommor eller paret som står under en vacker björk och delar ett ögonblick som de aldrig kommer att glömma. Utomhus är det endast er fantasi som sätter gränserna för vad Vi tillsammans kan åstadkomma!

Vad händer om det regnar?
Om det ser ut att bli regn eller att vi vaknar upp med smatter mot rutan så kommunicerar vi direkt och bokar om eller om det är ett barn med eller utan syskon som ska fotograferas så finns möjligheten att fotograferas i min studio. Tyvärr kan Vi inte styra vädret och jag meddelar alltid mina kunder när vädret gör att vi bokar om. Detta gäller t.ex vid regn, kyla, starka vindar eller väldigt mörka dagar, men inte om solen inte lyser som starkast. Att endast önska soliga dagar är tyvärr inte möjligt. När jag bokar in en kund så tittar jag alltid på väderprognosen och försöker att välja de dagar som visar bästa förutsättningar. Om den sen ändras så kan det hända att vi byter plats för att få det bästa ljusförhållandet.

Vad ska Vi ha på oss?
Detta är en av de vanligaste frågorna och en av de viktigaste att ställa. Färgerna i bilden gör väldigt mycket där den ska hänga på väggen och är avgörande mot vilken bakgrund Ni ska fotograferas. Det viktigaste är att alla som ska vara med på bilden kommunicerar med varandra. Jag rekommenderar alltid mina kunder att välja ett färgtema t ex vitt-blått-beige-vitt som sen alla kan utgå ifrån. Bestäm om ni ska ha pasteller på Er eller om Ni tycker mer om färgstarka kulörer. Grafiska mönster eller enfärgat? Det viktigaste är att Ni känner Er bekväma och fina i kläderna för då syns det i ögonen och sättet Ni rör er på.
Om kameran får välja så älskar den ljusa kulörer nära bröst och hals då ljuset studsar och kan ge färgstick framförallt under sommartid. Den älskar spets, men har otroligt svårt för små mönster som rutor eller ränder. Jag som håller i kameran älskar roliga personliga detaljer som smycket i alla dess slag, hattar, halsdukar, hängslen, snygga matchande skor, rekvisita som är personlig och kanske t o m kan vara framme tillsammans med fotografierna efter fotograferingen. Jag är galen i grafiska mönster och älskar när kunderna kommer i ljusa neutrala kläder med en färgklick till i form av ett halsband eller liknande. Vad älskar Ni?

När är det bäst att fotografera sitt barn?
Denna fråga är så svår att svara på då det är så olika då varje barn är unikt på sitt sätt, men jag brukar dela upp det i olika faser;

Nyföddfotografering: denna fotograferingen görs under barnets första 12 dagar. Att barnet måste vara så liten är för att vi ska kunna få så där gosiga bilder på näsa, händer, fötter och kunna lägga er son/dotter i korgar eller i en gosig position. Under denna tid sover barnet som mest.

1-2 månader ”Noll-kontroll”: Barnet klarar ännu inte av att styra varken ögon eller kroppsdelar. Han/hon klarar ännu inte av att lyfta huvudet. Detta är en svår fas att fotografera i då det är svårt att få kontakt med barnet och det hänger mest med.

3-5 månader ”Livsnjutare”:  Nu börjar personligheten visa sig och vi får se fler “äkta leenden”. Barnet klarar av att hålla upp sitt huvud för att ta ögonkontakt. Den här fasen är väldigt mysig att fotografera då jag har möjlighet att fånga er relation till det finaste ni har och det brukar bjudas på många roliga miner!

6-8 månader ”Buddha-fasen”: Jag personligen älskar denna period då barnet svarar på bus och lekar med ett leende. En del barn sitter och skrattar för sig själva eller åt allt vi gör. En del barn har fått ett riktigt gosigt hull som är underbart att fotografera när det kommer till lite mer bara bilder eller t o m helt nakna. Barnet sitter nu själv eller ligger och leker med sina egna fötter.

9-18 månader ”Allt kan hända”: Barnet har precis börjat förflytta sig på sina två ben och vill ogärna vara still. Allt ska undersökas och smakas på. Under den här fotograferingen blir det många skratt och mycket titt-ut-bus! 18 månader och upp ”Fullt ös medvetslös”Jag ropar: – Nu drar han/hon och ni springer efter! Ni är väl förberedda med mutor/roliga leksaker och jag ser till att ni inte tappar tålamodet i den ständiga jaga-leken. När barnet är i den här fasen så behöver ni föräldrar kunna räkna till tio många gånger och jag rekommenderar alltid att vi fotograferar utomhus. Det blir många härliga personliga bilder då barnet nu är en liten individ med egen vilja!

Jag är gravid och undrar när det är bäst att ta sina gravidbilder?
Att säga en vecka eller period som är bäst generellt är svårt. De flesta vill att magen ska ha hunnit växa till sig, men vill inte känna sig obekväm i sin egna kropp med några extra kilon eller för mycket vätska och det är väldigt individuellt när man tycker att magen är som finast. Jag brukar fotografera blivande föräldrar i vecka 30-35, men jag har även fotograferat i sista veckan.  Jag säger istället att ni är välkomna just den veckan som ni känner er vackrast i.

Vi ser alla lyckliga och kära par på din hemsida och undrar om vi med kommer att kunna se ut så där?
Det här är en vanligt oro som många delar med sig av inför sin fotografering efter att ha sett mina bröllop-, familj- och parfotograferingar. Jag jobbar med fokus på glädje och känslor. Jag påstår inte att det är så här familjer och par ser ut dygnet runt.  Att bli fotograferad av mig handlar om något helt annat än att måla upp en fasad eller att försöka skapa något som inte finns. Det är en upplevelse som ger er som par en chans att känna som den dagen Ni förälskade er, ett tillfälle att påminna er om varför ni är ett par och genom förstoringarna hemma på väggen sen hjälpa er att fokusera på vad som betyder mest i vardagen/livet. Vardagen med eller utan barn, ekonomi, städning, matlagning, konflikter, jobbiga beslut och livets balansgång. Under denna stund så lovar jag att ni kommer att visa de sidor som Ni älskar medför varandra och jag kommer att fånga dem. Det viktigaste är att Ni ser på bilderna och känner att det här är Vi!