Saker jag vill att du ska veta innan du startar ditt företag som fotograf


Denna dag har verkligen gått i hundratio och jag ser så mycket fram emot att krypa ner under täcket med barnen ikväll och mysa. Sonen älskar när jag föreslår lite busigare saker som att vi ska bygga en koja och äta i eller mer vanliga för oss om vi ska se en film tillsammans. Tänkte först se om vi överlever att handla direkt efter förskola/skola! Vilken frisk mamma gör ens en sådan sak ha ha! Som att be om tusen nya grå hår, men det ekar tomt i kylskåpet och jag behöver nya matlådor. Det bästa är även om sonen är med och bestämmer frukost och mat så slipper jag den duellen och att höra ”ni köper bara det ni vill ha” ; ) Även om man verkligen försökt att anpassa allt efter dem. Igenkänning på den?

Har även slagit jätterekord i att vara i god tid. 40 min!!! Farfar behövde hjälp till vårdcentralen och ville vara i god tid. Det var vi verkligen : ) En sådan här dag är det lite svårt att hjälpa till, men jag kunde jobba lite från mobilen (b la detta inlägg) så det löste sig. Höll på att ta en selfie och skicka till sambon och fråga vem som är 40 min tidigt, men han kommer inte tro mig : ) Han tjatar alltid på att jag är sen, men jag säger att jag är effektiv och använder min tid väl så ibland blir det en minut innan eller 1 sekund ; ) inser dock idag att det är ganska skönt att sitta och inget göra en stund, men det säger vi inte till honom ; )

Jag har fått en hel del frågor senaste tiden från andra fotografer som undrar om jag har några tips på vad dem ska tänka på när de startar sitt företag. Jag har verkligen tänkt på det och nu försökt att förklara de tips jag skickat och svar lite mer noggrant. Hoppas ni gillar det!

Saker jag vill att du ska veta innan du startar ditt företag som fotograf;Den sista punkten vill jag verkligen slå ett extra slag för. Jag har utvecklats enormt mycket med mitt företag. I början var jag totalt jävla orädd och med tiden blev jag osäker för ju mer man lär sig ju mer inser man att man inte kan eller rättare sagt finns att lära. Den känslan har varit svår för mig att hantera, men nu när jag börjat jobba mer med punkt 6 och fann BeYOUtiful så känner jag att jag är tillbaka. 2019 är ett år ni inte vill missa att följa mig för jäklar vad vi ska växa tillsammans!

Har du en tanke som jag missat så dela gärna med dig så kan jag fylla på allteftersom 💛

1. Du har säkert fått höra att du inte kommer att kunna ta ut en lön de första åren. Jag ska erkänna att jag inte lade så mycket vikt vid det då jag inte kände att jag hade något val med tanke på att det var en övertalighet inom läraryrket och jag ville inte hoppa runt längre och bara få ha en klass i ett år utan att få prova det jag gjorde på riktigt under en längre tid för att utvecklas. Men sanningen är den att det är väldigt många omkostnader i början om du som jag behöver införskaffa det mesta inom objektiv, en extra kamera ifall den ena går sönder under en fotografering, studioutrustning (om du satsar på det), försäkringar, eventuell lokal, produkter som du vill visa för dina kunder (nej jag får dem inte gratis av mina leverantörer, utan jag betalar för dem) och i mitt fall även kläder och annan rekvisita. Jag hade turen att jag fick ett starta-eget-bidrag av arbetsförmedlingen de första 6 månaderna. Hade jag gjort om denna resa så skulle jag valt att ha ett jobb vid sidan av medan jag bygger upp företaget. Varför? Det finns många viktiga delar. Du slipper känna stress över att få in jobb och pengar för att kunna betala dina egna räkningar. Stress är inte bra. Du tar beslut du inte vill för att du behöver få in pengar, jobbar väldigt mycket och intensivt och det är skadligt för din hälsa. Jag har många gånger avundats dem som kunnat sätta de priser de velat ha redan direkt  för att de inte behövt få in pengar och därmed även undvikit nästa sak.

2.  Du måste förstå att alla dina misstag är viktiga och är det du utvecklas med och växer av. Jag försöker att inte koppla på mina känslor när det blir fel, utan att förstår situationen, inse att vi alla är människor och att så länge jag vet att jag alltid gör allt jag kan så kan jag inte göra mer än att be om ursäkt eller försöka få kunden att förstå vad som blivit fel. Jag vet att det är typ omöjligt att jobba som fotograf utan att allt man gör blir och är personligt, men ju tidigare du lär dig att inte ta allt personligt ju bättre kommer du att må. Prata med dina vänner om det och inte på sociala medier, även om det är stängda forum. Jag ser ofta fotografer som skriver av sig öppet på stängda forum och varje gång tänker jag ”Hur vet du att jag eller någon annan inte känner den du pratar om” och vad säger det om dig? Jag känner inte många procent av Sveriges fotografer, men många känner jag igen namnen på och förknippar med vad dem skrivit om i olika grupper.

3. Köp det du vill ha direkt istället för att försöka spara in på billigare alternativ. Spara istället! Shit vad dyrt det är med utrustning! Riktigt surt när dem går sönder med och självriskerna hos de flesta försäkringsbolag för företag är skithöga! Detta är dock ett av de tips som jag såg efter typ ett år och som jag verkligen försökt följa efteråt. Första året köpte jag kläder som jag aldrig satt på en kund och idag undrar jag hur jag tänkte. Jag köpte ett visst objektiv bara för att kunna ta en viss bild osv. Dumt! Hyr eller låna av en kollega och testa det du funderar på först innan du investerar dina pengar och köp hellre ett objektiv av den kvalité du önskar än att köpa två billigare alternativ där det slutar med att du inte använder något av dem eller sen går och köper det andra när du fått råd. Det blir dyrt då!

4. Visa andra fotografer respekt och se dem som kollegor! Jag har flera av mina kollegor att tacka för så mycket. Några har jag gått kurs för, andra har jag pratat en hel del i telefon med och bollat tanker/idéer och andra har jag bytt tjänster med. Utan Linda i Tranås hade jag hamnat i en fruktansvärd situation dagen innan ett 12-timmarsbröllop när jag fick enorma blödningar och trodde jag förlorat Alice i magen. Hon hoppade in och gick bredvid mig, men bara det att hon timmen innan läkarbesöket sa att hon fått barnvakt och kunde ta bröllopet om jag inte kunde betydde allt. Lisa-Marie i Stockholm mådde inte bra och behövde en backup ändå i Uppsala och jag satte mig i bilen och hjälpte henne, en annan var jag med under hennes systers bröllop då jag ville att hon skulle få njuta som tärna under b la vigseln och jag har suttit i telefon många gånger när någon kollega önskat min hjälp. Det är viktigare än du tror! Tyvärr har inte alla den attityden. Jag tror verkligen att det finns kunder för alla och kan du kommunicera med dina kollegor kan ni även se till så att ni inte utvecklar för lika koncept och gör det lättare för kunderna att välja så att ni båda får de kunder som passar just er bäst. Win win!

5. Var rädd om dina kunder! En av de saker jag älskar mest och är mest stolt över när det kommer till mitt egna företag är att en del kunder har hängt med mig över hela 6 år. Och många av dem har byggt mitt företag lika mycket som jag genom att rekommendera och hjälpa mig under stylade jobb etc. Jag använder mig även av bildvisningar och jag lär mig alltid något genom att höra hur dem ser på fotografierna, hur de känner och de flesta berättar vad de uppskattade under fotograferingen. Det ger mig en stor möjlighet att ta nästa steg och att kunna utvecklas ytterligare.

6. Försök att nischa dig så tidigt du bara kan för då blir alla punkter ovan så mycket lättare! Jag gjorde helt fel som erbjöd allt. Har du färre inriktningar så kan du bli riktigt bra på det du gör och hur mycket bättre är inte det är okej på flera saker!? Det blir dessutom billigare då du inte behöver köpa rekvisita till flera olika typer av fotograferingar, du framstår som mer professionell för du blir expert på ditt område och du blir tydlig för kunden som ser vad den får. En fotografering är en stor investering för din kund och vem vill då inte investera i någon som är expert och har en unik produkt!

7. Jobba på att utveckla dig själv i takt med ditt företag och ta hand om dig själv för utan dig är ditt företag ingenting! Gör inte som jag. Stressade och lät alla andra styra när jag skulle jobba (ingen bad om det utan det var jag som frågade ”när kan ni”), men livet pågår där ute även om du blir företagare och det är minst lika viktigt! Ju starkare du är själv som person och i dig själv, ju lättare kommer du att ha när det kommer till alla utmaningar du serveras! Idag behöver man även vara aktiv på sociala medier och för att vara det så krävs det att man vet vem man är och att man är trygg i det.

Jag lägger även in min föreläsning från 2014 när jag hade ett enormt driv efter 1,5 år med företaget. Det är uppfriskande att se sig själv med den attityden, tron och självförtroendet! Det är även en föreläsning som betytt enormt mycket för mig då så många tyckte om den och att få stående ovationer efteråt när man innan på riktigt funderade på att sätta igång brandlarmet så nervös var jag : )

Lycka till och hoppas detta hjälper något! Och du det sista rådet är att våga köra på det du tror på. Hade jag lyssnat på alla råd hade jag inte stått här idag och den första jag mötte på Nyföretagarcentrum dömde ut min idé helt, men jag trodde på den och här är jag idag!

Kramar

+ There are no comments

Add yours