Jag tänkte jag skulle göra en egen liten serie “Hur du tar bättre bilder” och känner att det första och kanske viktigaste tipset är att lära sig fotografera manuellt så idag tänkte jag att jag börjar berätta om bländare.
Att lära sig fotografera manuellt tar tid och kräver träning, men tar du med dig kameran överallt under några veckors tid så sitter det snart kan jag lova! En del får panik och gör allt dem kan för att slippa detta, men det finns inga genvägar och det behöver inte vara svårt. Idag finns det så många olika sätt att ta till sig informationen att det finns något för alla; en del plöjer gärna och lätt manualen som följer med kameran (jag dör av att bara se den), en del behöver lyssna och andra behöver se. Jag behöver se, höra och göra. För mig har Moderskeppet och Creative live, samt privata kurser varit bäst.
Jag som arbetar heltid som fotograf och har betalande kunder innebär att jag måste kunna mina inställningar, De ska sitta i ryggraden. I början så var det så svårt att prata och ge instruktioner samtidigt som jag var tvungen att ha koll på vad jag gjorde. Hur många gånger när jag tränade glömde jag att ställa tillbaka en inställning som tex AI FOCUS till ONE SHOT? Jäklar vad frustrerande det var när jag trodde att jag hade låst fokus och rörde kameran, fotograferade för fullt och kom hem och såg att fokus låg fel för kameran var inställd på fokus i mitten och att jag skulle röra kameran och anpassade fokuspunkten efter det….. *suck pust stön*
Ett misstag många gör är att tro att allt handlar om nya produkter och dyrare kameror. Om jag fick betalt för varje gång någon frågade vilken kamera jag har så hade jag varit stenrik! Jag har inte ens den senaste 5 D mark IIII, utan trean för jag tycker så mycket om den! Sen om jag har min reservkamera som är Canon 6 D så spelar det ingen roll för jag kan fortfarande mina inställningar. Bilderna blir inte bättre eller sämre beroende på vilken och hur dyr kamera du har, de påverkas av om du kan dina inställningar och kan anpassa dem efter ljus och vad som är möjligt att göra med just den kamera du har. Får du panik av bara tanken att använda M, det manuella läget? Det är lite lurigt till en början så ta gärna med dig en fusklapp, prata högt med dig själv när du provat att ändra inställningarna och njut av hur otroligt befriande för kreativiteten det är när alla bitar faller på plats och du verkligen börjar förstå vad du gör. När du kan vad alla termer och begrepp betyder, och när du förstår hur kameran faktiskt funkar, kan du skapa precis vad du vill!
Bländare (det som markeras med ett F)
Bländaren är ett hål i kamerans objektiv. Storleken på det hålet påverkar du hur mycket ljus som når in till sensorn. Ju större bländare, desto mer ljus. Det luriga här är bara att ju lägre tal, ju större hål och därmed mer ljus. Så sitter du hemma med det objektiv som medförde i ett kamerapaket är oddsen stora att det kanske ligger på ett f-tal som är begränsat till tex 3.5-5.6. Då kan hålet som störst vara 3.5 och då är det stor skillnad om du tex bara skulle investera i ett nytt objektiv med bländare 1.8 eller ännu bättre 1.4. Mindre tal-större hål-mer-ljus in till sensorn och möjligheten att ta ljusare bilder, men också fotografera på mörkare platser och i situationer med mindre ljus utan att behöva höja ISO så mycket. Återkommer till ISO i ett annat inlägg. Du behöver alltså inte gå och köpa en dyr kamera för att göra stor skillnad i dina bilder, utan det jag investerar mest i är objektiven.
→ Ett LÅGT tal ger en STOR bländare och MYCKET ljus
→ Ett HÖGT tal ger en LITEN bländare och LITE ljus
Bild lånad av https://www.bocphotography.com
Jag som har lättare att lära mig genom att se i bilder älskar förklaringen där de jämför med vårat öga. Går du in i ett rum som är mörkt så blir pupillen stor (du behöver ett lågt tal och massor ljus) och är du ute i solen så blir pupillen liten. Dock vill jag inte säga att du behöver ett stort tal för när du lärt dig de andra två inställningarna (ISO och slutartid,), samt att kombinera dem så kan du fortfarande få en oskarp bakgrund och använda litet tal, men i de informationsbroschyrerna visar de f 16 vid sol och då vet du varför.
Utöver att bländaren avgör hur mycket ljus som kommer in i kamerans sensor så avgör den även hur mycket av bilden som blir skarp. Det är nu du kan bli väldigt kreativ och få dina bilder att se mer professionell ut. Du reglerar hur mycket av området i bildens djupled som blir skarpt. Detta kallas för skärpedjup där övergången mellan vad som är skarpt och oskarp beror på vilken punkt du fokuserar på och övergången från skarpt till oskaprt sker därifrån.
→ En STOR bländare skapar ett KORT skärpedjup dvs liten del är skarp och bilden blir snabbt oskarp från fokuspunkten och ut
→ En LITEN bländare skapar ett LÅNGT skärpedjup dvs en stor del av bilden är skarp innan den blir oskarp
Jämförelse mellan mitt lägsta tal som är 1.2 på det objektiv jag använder mest och det tal som är högst. Bilden till höger visar t o m väggen skarp.
När vill jag använda ett kort skärpedjup och ett långt?
Jag använder främst ett kort skärpedjup när jag vill separera personen eller objektet från en stökig bakgrund, där jag vill skapa en mjuk känsla i bilden eller där jag vill hjälpa den som tittar på min bild att fokusera på det jag vill. Alla barn- och familjefotograferingar fotograferar jag med bländartal mellan 1.2 och 2.8 då jag vill att allt bakom och framför personerna ska ligga i oskärpa, så att dem som är skarpa liksom poppar fram ur den mjuka bakgrunden.
Jag tog med mig barnen ut idag för att få ett exempel ur vardagen och bad Ville att prata med henne lite och fotograferade på den mest röriga plats jag kunde komma på; lekparken!
Bländare 1.2 och fokus är enbart på hennes ögon.
Bländare 16 och hela gungan är skarp inkl Alice. Nu står jag nära henne på båda bilderna, men hade jag backat lite hade även delar av sanden varit skarp.
Ett exempel på hur jag använder bländaren i mitt yrke är tex på bröllop och jag vill ha bilder med fokus på detaljer (som den vackra bruden), men även variationen med parbilder där delar av miljön träder fram;
Från ett bröllop 2014. Bilden till vänster har en bländare på 2.8 och den till höger 1.4.
Det objektiv jag använder mest är mitt 50 mm 1.2 och att jag valde att lägga så mycket pengar på just det objektivet är att jag kan gå ner till 1.2 och få in massor av ljus. Bröllopsfotograferingar är under flera timmar och många olika ljusförhållanden och då krävs det att jag har ett objektiv som klarar det. T ex när jag fotograferar middagen på kvällen i en lada på ett bröllop under 2015;
Båda är från ett bröllop 2015 sent på kvällen med endast ljusslingor och lyktor i taket. Bländare 1.2
När jag istället fotograferar landskap, gruppfoto och liknande så kräver detta ett långt skärpedjup. Med en liten bländare (högt tal), kommer den som tittar på bilden att se det mesta som skarpt. På så sätt skapar jag en bra helhetsbild där alla detaljer syns och framhävs. Ett långt skärpedjup gör också att vi uppfattar bilden på ungefär samma sätt som vi upplever den i verkliga livet.
Så börja nu fundera på om du vill ha ett långt eller kort skärpedjup. Prova dig gärna fram och upptäck hur skärpedjupet påverkas av olika bländare. Nu har du ett riktigt värdefullt verktyg för att skapa intressanta och spännande bilder! Använd gärna hashtaggen #fotamedEmmeli om ni lägger upp på instagram så att jag ser dem och kan hjälpa er vid behov : )
Ställ nu in kameran på bländarprioritet A eller AV. Med bländarproritet påslaget ställer kameran själv in en lämplig slutartid för den bländare du har valt och du kan fokusera helt på att lära av och reflektera kring de resultat du får innan jag nästa gång berättar med om just slutartiden!
Hoppas detta inlägg hjälpte er lite och ställ gärna frågor nedan i kommentarer eller skicka mig era bilder. Så roligt att se hur det går för er! Lägger du upp egna bilder på sociala medier använd gärna #experimenterarmedEmmelifoto
Varma kramar