Emmelifoto drivs av mig, Emmeli Orrefjord. Jag är 34 år, bor i lilla staden Motala där jag har min lilla studio och arbetar heltid som porträttfotograf och bröllopsfotograf över hela Sverige. Jag är fotografen som ständigt undrar varför jag inte kan bara kan stå rakt upp och ner, med rak rygg. Jag envisas med att krypa runt, gömma mig i buskar, bakom blommorna, ja listan kan göras lång! Förutom alla mina knepiga arbetsställningar så babblar jag och skrattar konstant. Jag kan oftast inte sluta för det är ju så kul-  jag älskar mitt jobb!

I vardagen försöker jag leva mitt liv till fullo. Jag har med åren lärt mig att älska mitt liv och uppskatta det jag har omkring mig. Min son och min dotter är mitt allt och ser till att jag håller mattekunskaperna vid liv genom att räkna till tio många gånger, min sambo är min klippa som ser till att jag står med båda fötterna på jorden och påminner mig ständigt om att han hörde mig första gången (vadå audiotiv?) och mina vänner som låter mig vara jag; glad, pratglad, högljudd, impulsiv, driven, sprallig, galen i prickar/grafiska mönster och älskar att spendera tiden utomhus med små äventyr.

Från början utbildade jag mig till lärare och det kommer Ni att märka ganska snabbt. Jag anpassar alltid alla fotograferingar efter barnens förutsättningar och behov. Ingen ska behöva välja bort att låta  sina barn fotograferas med rädsla för hur de ska bli behandlade eller hur de ska reagera. . Allt anpassas genom god kommunikation mellan oss innan fotograferingen.

Nytt från 2015 är att jag utbildat mig inom en ny genre; beloved-fotografering. Beloved är en ny teknik inom porträttfotografering som fokuserar på människorna framför kameran och deras personligheter. Jag använder mig av olika metoder och lekar för att locka fram de uttryck och känslor som vi endast visar våra nära och kära. Detta gör fotograferingen till så mycket mer än en chans att “ta en bra bild”: Ni får en upplevelse som kommer att påminna er om vad som är viktigt i livet, Ni får en chans att stanna upp, se på varandra och ha en underbar stund som Ni sent kommer att glömma.

 

Det är otroligt spännande hur olika tankar alla människor har kring en fotograf, hur en fotografering går till, vad vi kommer att säga, hur det kommer att kännas och vad för resultat som kan förväntas. Många ser framför sig hur dem får instruktioner liknande ”vrid huvudet, upp med hakan lite, lite till, sträck på ryggen” och att allt fokus ligger på hur du ser ut och hur fotografen ska posera dig för en bra vinkel. Självklart är det viktigt att alla känner igen sig själva på en bild och tycker om det dem ser, men hos mig handlar det om så mycket mer än hur vi ser ut. Det handlar om vilka vi är och våra personligheter.

Att komma och fotograferas hos mig handlar om så mycket mer än att ”bara ta en bild”. Jag vill erbjuda mina kunder något mycket mer än bilder. Till mig kommer Du om Ni vill ha hjälp att skapa fotograferier som generationer framöver ska få äran att njuta av! För mig och mina kunder är kvalité otroligt viktigt från första mötet till det att ni sitter hemma med de produkter Ni förälskat er i. Förutom att jag erbjuder er full service innan, under och efter fotograferingen så har jag under åren samlat på mig de allra finaste produkter med högsta kvalité som Ni förtjänar.

Jag erbjuder förstoringar på syrafritt fine art-papper i valfria storlekar att skapa fritt med hemma på väggen eller varför inte välja mina färdigmonterade fine art-fotografier i vackra linneboxar? Vill Ni istället kunna krypa upp i soffan tillsammans och njuta av ett handgjort album med linne eller äkta läderomslag så finns det flera olika alternativ för att passa just era behov och fotografier.

Alla hantverk är noga utvalda av mig från dem bästa leverantörerna på marknaden och du kommer förälska dig i de lyxiga produkterna och den känslan det är att få se sina egna fotografier i dem.

 

Fotograf Stockholm Linköping Örebro Fine art produkter för fotografer by Emmeli Orrefjord_Emmelifoto

Min största inspiration är livet. Mitt egna och andras.  Jag vet att mina fotografier säger en hel del om mig själv och jag vet att det är den här delen som jag känner så stor tacksamhet över. ”A photograph is shaped more by the person behind the camera, than by what is in front of it”.

Innan jag började att jobba som fotograf så kände jag mig vilsen och jag hade så mycket inom mig som jag inte fick ut. En obeskrivlig frustration då det var så mycket jag ville göra, bidra med och förändra. Under min uppväxt har jag lagt alldeles för mycket tid på att passa in, anpassa mig efter andra för att få tillhöra, vara missnöjd med den jag är och det jag haft. Jag har känt en stor sorg över det, men när jag började fotografera andra människor, familjer och par så var det något som förändrades inom mig. Jag hittade hem, ett lugn och en glädje jag tidigare aldrig känt över mig själv och det jag har. Jag har under dessa år börjat använda mina egna upplevelser och känslor för att kunna förändra, inspirera andra och inser idag att det är tack vare mitt egna liv och mina egna upplevelser som jag idag fångar de ögonblick som jag söker. Att få träffa så många otroliga människor, inspirerande föräldrar, livsglada och fantasifulla barn, kärleksfulla par och framförallt unika relationer har fått mig att ändra perspektiv på livet. Jag har gått från att göra allt för att passa in till att försöka hitta allt som gör mig unik och som får mig att stå ut.

Att jobba som fotograf är bland det svåraste jag gjort. Att öppna upp mig helt, blotta mina innersta tankar och känslor och låta främmande människor komma så nära är ibland skrämmande, men något som visat sig vara helt naturligt för mig. Genom att göra allt jag kan för att få andra människor att njuta av stunden, dem de älskar och få en liten chans att kunna förändra någons tankar om sig själv och det den har så mår jag bra. Jag tror jag hittat min uppgift, min mening med mitt egna liv.

Genom mina texter och mina fotografier får jag möjlighet att komma nära andra människor, känna samhörighet och ge tillbaka det dem gett mig genom att komma till mig och visa mig det finaste dem har i sitt liv. Jag vill fånga de där små ögonblicken som passerar så där otroligt snabbt, men som berör oss på ett sätt att vi varje gång vi upplever dem önskar att vi kunde fångat dem och kunnat visa och dela dem med andra.

Relationer har alltid farscinerat mig och varit den del av mitt jobb som jag tycker allra bäst om. Alla relationer är unika.  Att i dagens samhälle få tid eller kanske rättare sagt hinna prioritera sina relationer är inte lätt och jag tror många mer än jag själv har lätt att stressa upp sig själva och känna sig otillräckliga vissa stunder. Därför vill genom fotograferierna vi tillsammans skapar passa på att påminna alla jag träffar om vad som är viktigast i livet. Allt handlar om att ta sig tid, stanna upp, se på varandra och att få en unik upplevelse tillsammans framför kameran. Fotografierna är egentligen bara en bonus och Ni kommer att bli förvånade över hur mycket vi uttrycker bara genom en enkel beröring och blickar när vi inte ens tänker på vad vi gör. När Ni bara lever i stunden och följer de instruktioner jag ger.

Fotograf Stockholm Linköping Örebro Fine art produkter för fotografer by Emmeli Orrefjord_Emmelifoto

Emmeli är en helt underbar fotograf och människa som verkligen tar det till en helt ny nivå! Även den mest kameraskygga människan skulle känna sig bekväm när det är hon som står bakom kameran (tro mig, jag vet)! Allt blir så äkta under Emmelis fotograferingar; Skrattet, känslan och diskussionerna! Det märks knappt att man blir fotograferad! Så om ni är ute efter en proffsig, personlig och sist men inte minst ROLIG fotografering är det Emmeli ni ska anlita!
/Cecilia

Underbar personlig människa som lockar fram äkta skratt och känslor . Själv är jag en person som hatar att bli fotograferad men när det va emmeli som var bakom kameran så kändes allt naturligt. Tack för en underbar fotografering som alltid kommer finnas i mitt minne och hjärta!
/Patrik

Emmeli är en helt fantastisk fotograf. Vi är otroligt glada att vi gjorde en familjefotografering med just henne. Fotona hänger fint i hallen, och varje gång jag ser dem blir jag alldeles varm i hjärtat, då minns jag upplevelsen!
/Fredrika

Emmeli bästa fotograf jag möt! Så lätt att vara med, och man blir så glad av hennes energi, och hon fångar alltid dom rätta ögonblicken! skrattar alltid lika mycket när hon ska fota oss! Superduktig!
/Frida

Jag hör henne på föreläsning och kan känna att det här är en person som brinner för det hon gör.
/Niklas

Underbar person som bjuder på mycket skratt och glädje!!!! Och helt fantastiska bilder.
/Heidi