FAQ- vanliga frågor jag får

Här nedan fyller jag på med vanliga frågor som ställs om hur jag arbetar, vad jag erbjuder och vad Ni kan förvänta er. Om Er fråga inte besvaras nedan är du varmt välkomna att kontakta mig HÄR.

Hur mycket kostar en fotografering?

En fotografering hos mig är en investering för livet där tanken är att det Ni beställer ska följa er genom hela livet och ge er glädje i vardagen, samt påminna er om vad som är viktigast för Er. Jag erbjuder er olika tidspaket och flera olika produkter med lyxig känsla av högsta kvalité som ni beställer under en visning eller via ett webbgalleri 1-2 veckor efter fotograferingen. Priserna för de olika tidspaketen kan ni läsa mer om HÄR.

Visst är det en fantastisk känsla att tänka på att just fotografier är en av de få investeringar vi gör i livet som ökar i värde för varje dag!

Hur många bilder kommer Vi att få?

Jag har valt att erbjuda färdiga paket till dig som vill veta exakt vad du får innan Ni bokar mig, men Ni har alltid möjlighet att investera i fler förstoringar eller digitala filer efteråt.
När Ni kommer till mig så handlar allt om att anpassa upplevelsen och fotograferingen efter vad Ni önskar att göra med fotografierna efteråt. Vill Ni ha ett lyxigt album att kunna krypa upp med i knät om kvällen och minnas känslan, skratten, vad Ni sa och gjorde eller vill Ni kunna gå förbi bilderna varje dag och njuta av dem på väggen? Eller vill Ni kunna framkalla fritt själva allt eftersom ni kommer på idéer eller till alla fina släktingar och vänner? 1-2 veckor efter er fotografering ses vi i min studio och jag hjälper er genom processen att välja de finaste fotografierna och guidar er genom produkterna så att Ni går hem med det som passar er bäst! Alt att ni får ett webbgalleri med lösenord via mailen att välja från under en hela vecka, dag som natt efter vad som passar er.

Kan vi köpa bilderna digitalt?

Vi lever i en digital värld och även om jag ska vara ärlig mot dig nu och erkänna att det är en obehaglig känsla att ge kunder digitala filer just för att jag har noll kontroll över vad Ni gör med dem och hur de ser ut när Ni framkallar så har jag valt att göra det då många värderar att ha dem på datorn och kunna dela dem i sociala medier, samt ha som en form av back up.  Jag förstår det helt. Det jag har valt att göra är att skicka med tydliga instruktioner om var och hur jag rekommenderar er att framkalla som privatpersoner för bästa resultat.

Vad händer om det regnar?

Om det ser ut att bli regn eller att vi vaknar upp med smatter mot rutan så kommunicerar vi direkt och bokar om eller om man vill så finns möjligheten att fotograferas i min studio. Redan vid bokning utomhus får Ni frågan om Ni vill vara i studion om det är dåligt väder eller om Ni vill boka en ny tid. Detta är en stor förmån då Ni kommer att märka att det kräver en del förberedelser oavsett fotografering och det är alltid lika tråkigt när vi tvingas boka om när barnen är små. De växer snabbt och de flesta köper nya kläder just till fotograferingen som Ni vill hinna använda innan de växer ur dem eller de blir för kallt om det är i slutet av sommaren.
Jag bokar om tiden kostnadsfritt vid sjukdom, regn, kyla, starka vindar eller väldigt mörka dagar, Att endast önska soliga dagar är dock tyvärr inte möjligt hos mig och det skulle vara att göra er en otjänst som måste boka flera gånger, samt förbereda barnen för något Ni inte vet blir av, Jag skulle behöva sitta med kösystem hela dagarna och riskera att kunder blir besvikna när solen väl är framme och jag har flera innan som står före i kön. Det bästa av allt är även att jag ändå går in i skuggan när solen är framme för det bästa ljuset och färgerna . När ni vill ha solen i ögonen för att det blir bäst bilder med en mobil eller en kamera som är inställd på auto så väljer jag i 9 fall av 10 att ha solen i ryggen då jag älskar motljus. Ja Ni ser vi behöver inte en stark sol för att skapa fantastiska fotografier!

Vad ska Vi ha på oss?

Detta är en av de vanligaste frågorna och en av de viktigaste att ställa, samt reflektera över. Färgerna i bilden gör väldigt mycket där den ska hänga på väggen och är avgörande mot vilken bakgrund Ni ska fotograferas. Det viktigaste är att alla som ska vara med på bilden kommunicerar med varandra. Jag rekommenderar alltid mina kunder att välja ett färgtema t ex vitt-blått-beige som sen alla kan utgå ifrån. Bestäm om ni ska ha pasteller på Er eller om Ni tycker mer om färgstarka kulörer. Grafiska mönster eller enfärgat? Det viktigaste är att Ni känner Er bekväma och fina i kläderna för då syns det i ögonen och sättet Ni rör er på. Skänk dock en liten tanke på framtiden att de märken och mönster som är populära idag kanske inte är det om tjugo år så det kan vara bra att göra ett medvetet val.
Om kameran får välja så älskar den ljusa kulörer nära bröst och hals då ljuset studsar. Starka färger kan ge färgstick framförallt under sommartid. Kameran älskar spets, men har otroligt svårt för små mönster som rutor eller ränder.


GRAVIDFOTOGRAFERING

Jag är gravid och undrar när det är bäst att ta sina gravidbilder?

Att säga en vecka eller period som är bäst generellt är svårt. De flesta vill att magen ska ha hunnit växa till sig, men vill inte känna sig obekväm i sin egna kropp med några extra kilon eller för mycket vätska. Det är väldigt individuellt när man tycker att magen är som finast. Jag brukar fotografera blivande föräldrar i vecka 30-35, men jag har även fotograferat i sista veckan.  Jag säger istället att ni är välkomna just den veckan som ni känner er vackrast i. Vanligt är att vi bokar ett preliminärt datum och har god kommunikation innan för att se om vi behöver flytta fram eller tidigarelägga. Detta är en service jag vill ge mina gravida kunder för att de ska känna sig trygga från start.

Jag har hört och sett att du har massor kläder du lånar ut under fotografering. Vad finns det och i vilka storlekar?

Redan 2012 när jag började jobba heltid som fotograf så började jag att samla på mig rekvisita, men då främst till egna stylingarna. Sen märkte jag att vissa saker återkom och många oroade sig över kläder, främst gravida. Det är inte roligt att köpa nya kläder när det “bara” är en månad kvar och att hitta kläder i en vanlig affär på stan som är tillräckligt fina till en fotografering är nästintill omöjligt för många. Därför började jag leta kläder, främst långklänningar till utomhus som jag har i storlek XS-XL (36-48). Sen utvecklade jag Beyoutiful som är fokus på det klassiska och eleganta. Då började jag leta efter svarta och vita klädesplagg som ska lyfta fram kroppen och formerna. Jag har därför många olika spetstoppar i storlek M-L, body i olika former och material i storlek 36-50, vanliga svarta pennkjolar i strl 36-48, svarta tighta stretschklänningar i S-XL och vanliga svarta och vita bomullslinnen, samt tyger. Detta gör att många enbart har med sig nya vita och/eller svarta trosor och bh vid större byst, samt morgonrock mellan ombyten.

Vi har sett dina bilder på hemsidan och i sociala medier och många är nakna eller visar mycket hud. Jag är inte så bekväm i min kropp att jag vågar det. Kan jag göra en BeYOUtiful- fotografering ändå?

Den här frågan hade jag inte tänkt på en sekund när jag skapade detta koncept, men insåg ganska snabbt hur självklart och bra det är att den ställs för den visar även varför detta koncept behövs, om Ni frågar mig! Jag vet av egen erfarenhet och av andras berättelser att det under graviditeten är många, oavsett storlek från början, som är eller blir obekväma med sin “nya” kroppsform. Ni är välkomna oavsett hur mycket hud ni vill visa. Det är du som bestämmer vilka fotografier du vill ha.

Jag är intresserad av en Beyoutifyl-fotografering och vill verkligen ha fina bilder med mitt barn, men är inte bekväm än i min kropp. Vill helst gå ner mer i vikt, men då hinner X bli stor. Hur ska jag göra?

Alla kroppar återhämtar sig olika fort. En del kommer direkt efter förlossningen och är på några dagar återställda, en del går upp mycket i vikt och trivs inte alls i sin nya kropp när det inte längre finns en bebismage och en del är jättebekväma och bryr sig inte alls om hur kroppen ändrats. Oavsett handlar allt om klädval, ljussättning, vinklar och poser, samt hur jag beskär bilden. Om du är obekväm med dina armar har jag fler klädesplagg som täcker dem, tycker du att din näsa inte är fina i profil så finns det många andra sätt att posera, fick du fart på hormonerna och utslag på tex ryggen eller fick du ta sprutor i magen som lämnat blåmärken så är det något jag lätt redigerar bort. Jag kan inte förändra någons självbild helt, men jag antar gärna utmaningen!

Jag vet inte vad jag vill ha för fotografier, hur jag ska stå eller vad jag ska göra alls. Kan jag komma till dig ändå?

Det är de bästa anledningarna till att välja en professionell fotograf som investerar mycket tid och kunskap i dig. Var noga i ditt val. Kika på sociala medier, läs på hemsidor och skapa dig en känsla av vad fotografen erbjuder. Det är viktigt att du är trygg. Jag älskar att hjälpa mina kunder med poseringar, klädval och tillsammans finna deras starka sidor, uttryck och få fram det unika med varje kund. Få saker inspirerar och motiverar mig mer!


BARNFOTOGRAFERING

När är det bäst att fotografera sitt barn?

Denna fråga är så svår att svara på då varje barn är unikt på sitt sätt, men jag brukar dela upp det i olika faser. Vill ni ha nyföddbilder så gäller det att komma till studion inom de första 10 dagarna. Vid 6-9 månader brukar många barn sitta själva  och skrattar även till främlingar. Vid ett års ålder har ni en riktig liten personlighet, men jag varnar för utmaningen med att barnen lärt sig gå. Dt blir som ett gympass för er!

Vad är bra att tänka på innan vi kommer till dig?

Är barnet lite större så berätta gärna vad Ni ska göra och vad Ni önskar få för fotografier och vad Ni ska göra med dem. Barnen älskar att få engagera sig och att vara med och välja kläder mm. Om barnet istället är mindre så är fokus mer på det praktiska. Ta med ombyte vid olycka (gäller även till er föräldrar), mutor och gärna ett mellis och/eller vätska. Glöm inte några leksaker som barnet tycker om (tänk bara på vilka Ni väljer om de hamnar på bild) och kommer Ni flera vuxna så prata gärna ihop er innan om vem som ansvarar för vad så att Ni undviker irritation.  Att visa barnen att det är roligt och ingen fara är viktigt så jag vill inte att små barn bara överlämnas helt till mig och att Ni står och tittar på. Hos mig skapar jag fotografier tillsammans med föräldrarna som känner sitt barn bäst. Delad glädje är dubbel glädje!

Vårat barn är väldigt osäker. Kommer jag att kunna få något fotografi alls?

Alla barn är olika och det är det som gör dem unika! En del har hög energinivå direkt och då krävs det att jag anpassar instruktioner och lek efter det så att barnet inte tappar fokus. Andra barn är blyga och behöver mer tid. Kanske helst några minuter att bara observera. Minns speciellt en pojke på 3 år som först inte ens ville gå över tröskeln in i studion. Jag bad mamman då att inte tänka en ledsen eller negativ tanke då jag själv har en son som inte godtar alla människor. Vi fokuserade helt på lillasyster och jag mötte inte ens hans blick fast jag hade stenkoll på honom. Sen bad jag mamman om att lita på mig och inte tro att jag är helt kokko när jag tog hennes belöning som var godisbilar. Sen skrattade jag extra högt och överdrev extra i leken med lillasyster när hon fotograferades. Plötsligt stod han i dörren, jag vände mig inte om. Sen sa jag högt att här hos mig får man godisbilar när man är på min fina bakgrund. Han kom närmare och fick en godisbild och så där gjorde vi och hela tiden låg all uppmärksamhet på lillasyster och fokus på hans framsteg. Det slutade med att han skrattade, busade och snurrade lillasyster i en korg. När dem gick så vänder han i dörren och går tillbaka till mig och ger mig en kram. Jag tittade på mamman och båda hade tårar i ögonen. Vi behövde inte säga så mycket mer och det bär jag med mig resten av mitt liv. Hos mig får alla barn vara precis dem de är och ingen förälder ska känna att de skäms eller ens fundera på vad jag tycker. Det har andra gjort så bra med mig i mitt liv med min son så jag vägrar låta andra uppleva samma. Det kräver bara att Ni är öppna mot mig redan i er bokning. Berätta om det är något barnet behöver. Ni känner ert barn bäst.

Är det bäst att fotografera barn i studion eller utomhus?

Var vi fotograferar ditt barn har mer att göra med vilken stil du önskar, men jag brukar rekommendera utomhus när barnen är i deras mest energiska fas runt 1 år eller om du har barn med stort rörelsebehov. Det blir mer rättvist att vara ute då istället för att tvingas vara på en liten yta.


FAMILJEFOTOGRAFERING

När är det bäst under året att boka en familjefotografering utomhus?

De vanligaste tillfällena att välja mellan;
maj månad när vitsipporna är här och denna period fullbokas oftast efter jul i januari och februari.
– juni och juli under semesterveckorna passar dem som vill vara helt lediga och ta det när alla i familjen väl är hemma. Denna period kan vara varm och därför görs alla fotografering tidig morgon eller senare på eftermiddagen/kvällen när solen inte står så högt. Att familjen är helt ledig och kan vila inför fotograferingen är en stor fördel jämfört med om de varit på förskolan och skolan innan.
– augusti och september är mina egna personliga favoriter då solen inte längre är så stark och det är lite svalare. Barnen kan fortfarande bada, gå i kortbyxor, klänning och barfota.

När är det bäst under dagen att fotograferas?

Under sommaren är det tidig förmiddag eller kvällstid som ger bäst ljus om vi har turen att solen är framme. Under hösten så är det innan kl 15 och under vintern innan kl 14.

Barnen kommer inte att vara några problem, men vi vuxna är väldigt obekväma.

Detta är så vanligt och jag känner igen mig helt. Det är få människor som kommer till mig som älskar att vara med på kort och ska jag vara ärligt är det dem som är svårast då de har poser mm som de använder per automatik vilket inte alls är vad jag är ute efter att fånga. Ni behöver bara komma som Ni är så hjälper jag er att slappna av och fokusera på familjen. Jag vågar t o m påstå att Ni inte ens kommer att märka när jag fotograferar om vi är utomhus.